Kapsels tot 24000 jaar voor Christus
Al eeuwen zijn mensen bezig met hun haren. Rond 24000jaar voor Christus werden de haren gevlochten. Het liefst in 7 banen rond het hoofd. Toen geloofde ze al dat nummer 7 geluk gaf.
Met behulp van gevonden beeldjes, muurschilderingen en andere opgravingen is er bekend geworden wat er vroeger in de mode was. Deze bevindingen gaan terug tot in de steentijd, maar het meeste is toch bekend vanaf 4000 jaar voor Christus. In die tijd werden er speldjes en kammetjes gebruikt voor de haren. De haren werden toen gesneden met behulp van messen.
3000 jaar voor Christus waren de mensen al bezig met het kleuren van hun haren. Blond, Groen en blauw waren toen al in de mode. Hiervoor werden natuurlijk alleen plantaardige producten gebruikt. Met behulp van de zon en de sap uit zure vruchten, zoals citroen, kon het haar opgelicht worden. Hierna kleurden ze het haar in met kleurstoffen uit andere vruchten, zoals bosbessen of saffraan.
1500 jaar voor Christus was het vooral bij de Grieken in de mode om de lange haren in te krullen en los te laten hangen. In deze periode is de voorloper van de krultang ontstaan. Dit was de “calamistrum”, een bronzen holle stok die verwarmd werd op een vuur.
500 jaar voor Christus kwam de laaghangende knot in bij de Grieken. Deze haardracht komt nog regelmatig voor bij bijvoorbeeld bruidskapsels. Officieel heet dit “de Griekse rol”.
De rijke Romeinen gebruikte in deze periode vooral goudstof om het haar lichter te laten lijken.
900 jaar Na Christus tot 2000
In de periode rond 900 jaar na Christus werden er vooral haarversieringen gebruikt, zoals hoedjes, linten en gouden draden. In deze periode zijn de vlechten ook weel veel te zien. 350 jaar later schrijft de kerk voor dat vrouwen hun haren niet publiekelijk mogen laten zien. In de periode tussen 1250 jaar na Christus en 1500 jaar na Christus droegen de vrouwen nog vaker hoedjes die het hele haar bedekten. Ook de sluiers werden veel gezien in deze periode.
Na deze periode waarbij het haar bedekt moest worden, kwam een periode waarbij het haar juist gezien mocht worden. De haren werden weer gekleurd en versierd met linten en zelfs met parels of edelstenen. Rond het jaar 1600 werden de kapsels nog hoger, hiervoor werden zelfs metalen frames, haarstukjes of complete pruiken gebruikt.
Vanaf 1789 gingen de vrouwen experimenteren met scheidingen trekken. Deze scheidingen hielden ze op hun plek met behulp van kammen, diademen en linten. De meest voorkomende getrokken scheidingen waren de V-, T-, U en Y-scheiding.
Rond 1850 kwam de simpele en rechte midden scheiding in, in combinatie met krullen. De kapsels hoefde niet meer zo hoog gedragen worden en er werd meer nagedacht over simpele en praktische kapsels.
In de laatste eeuwen is er veel veranderd, niet alleen de kapsels werden korter, ook de technologie kwam een kijkje nemen in het kappersvak. Begin 1900 werden de eerste permanenten gezet, kwamen de droogkappen op de markt en werden de eerste elektrische tondeuses geïntroduceerd. Daarnaast werden de producten voor bijvoorbeeld het verven van je haren, het wassen van je haren en het verzorgen van je haren beter ontwikkeld.
Toch blijven veel kapsels van 6000 jaar geleden terug komen.
Kapsels in de laatste eeuw
Begin 1900 werd het permanenten ontdekt. Dit zorgde ervoor dat veel vrouwen hun haren kort en in de krullen droeg. Vanaf de jaren ’40 werden de lokken weer langer gedragen. De lange haren werden door de werkende vrouwen veelal in haarnetjes gedragen. Zo konden ze de haren toch lang laten hangen, maar hadden ze er onder het werken geen last van.
Vanaf de jaren ’60 gingen de vrouwen meer haarlak gebruiken en toupeerde ze het haar zodat het heel hoog zat en lekker vol leek. Vanaf de jaren ’80 werd ook de wafeltang veel gebruikt. Door de wafels in het haar te maken en het daarna te touperen, kon je nog meer volume in het kapsel creëren. In deze periode was ook het bekende ‘matje’ helemaal in, dus bovenop het hoofd korter haar wat hoog getoupeerd werd en in de nek langere lokken die onder het hoge kapsel vandaan komen.
In de laatste jaren zijn er heel veel variaties geweest op de kapsels. Er wordt nog steeds gekeken naar de kapsels van bekende mensen als voorbeeld, maar er wordt voornamelijk gekeken naar wat bij de klant past. Niet alleen wat past bij de vormen van het gezicht, maar ook bij de persoonlijkheid van de klant en waar diegene zich blij bij voelt.
Tegenwoordig kan je je haren lang dragen, maar ook kort knippen. De scheiding zit het ene jaar schuin en het andere jaar recht in het midden. Vlechten en knotjes zijn nu al een paar jaar in, maar er zijn ook jaren geweest dat de simpele staart in de mode was.
Qua kleur is het per persoon verschillend wat je wilt, wat in is en wat bij je past. Voornamelijk blijven de natuurtinten zoals bruin, blond en zwart altijd in. Hierop kan je nog honderden variaties maken door high- of low-lights in je haren te maken, of een Ombre, dip-dye, Balayage etc. Voor de gewaagdere personen zijn er felle kleuren zoals rood, oranje, blauw en zelfs groen. Ook zijn er pasteltinten op de markt te krijgen, hieronder vallen bijvoorbeeld licht roze, licht blauw, licht groen en licht geel.