Welke invloeden kan het weer hebben op je haren?

Veel vrouwen (en mannen) doen veel moeite elke ochtend om hun haren mooi in model te krijgen. Vaak door middel van warmtebronnen zoals een stijltang, krultang of föhn. Maar op het moment dat ze een stap buiten de deur zetten is de kans groot dat het kapsel er niet meer zo strak en netjes uit ziet als binnen voor de spiegel. Soms is het heel logisch dat het weer invloed heeft op je haren, maar waar moet je rekening mee houden en hoe kan je voorkomen dat je coupe volledig in stort of begint te pluizen?
Check ook regelmatig onze pagina waarop wij de kortingscodes of andere acties bij houden van de drie grootste webshops in profeesionele kappers producten. Misschien kan jij de beste producten voor jouw haren nog met extra korting scoren!

Zon, (zee en strand)

Heerlijk, als het zonnetje weer begint te schijnen en de temperaturen omhoog gaan, stromen de stranden vol met badgasten die in het warme zonnetje en het zwoele windje de huid op laten drogen na een frisse duik in de zee. Waar de meeste mensen niet aan denken is hun haar. Vooral in de zee heb je door de golven een grote kans dat je haren nat worden. Zee water bevat natuurlijk veel zout, wat vocht onttrekt uit je haren, in combinatie met de zon en de wind waar je haren ook van uitdrogen en je haarschubben open van gaan staan, kom je vaak met een bosje stro op je hoofd van het strand af. Van één dagje strand zal je niet veel schade over houden en kan je je haren nog goed verzorgen. Maar bij mensen die veel in de zee zwemmen, die langere lokken hebben en het haar niet goed verzorgen, kan het zijn dat het haar zelfs sneller afbreekt bij het dragen van een staart, vlecht of knot omdat het haar elastiekje strak zit en je haar een stuk breekbaarder is. Ook hebben de strandmensen veel stugger haar omdat de haarschubben open staan en het haar heel droog is, soms krijgen deze mensen ook krullen hiervan. Het klinkt misschien heel leuk, dat je krullen kan krijgen van veel in de zee zwemmen en daarna je haren in de zon laten opdrogen, maar een verzorgd kapsel is toch beter dan een bos droge en breekbare krullen op je hoofd.
Hoe voorkom je dat je bij een strandvakantie naar huis gaat met droog en breekbaar haar? Dat kan door bijvoorbeeld je haren na elke duik in de zee goed uit te spoelen met kraanwater of mineraalwater. Het liefst zo koud mogelijk. Met het koude water waar geen zout of chloor in zit spoel je het zoute zeewater uit je lokken en door koud water te gebruiken sluiten je haarschubben iets meer, zodat je haren beter beschermd blijven. Naast het afspoelen van je haren is het ook raadzaam om na een dagje strand eerst thuis of in je hotel te gaan douchen en je haren te wassen met voedende shampoo en een voedende conditioner. Hiermee spoel je alle resten van het zeewater nog extra goed weg en voed je gelijk je haren. De conditioner is vooral belangrijk omdat deze ervoor zorgt dat je haarschubben sluiten.
Naast de voedende shampoo en conditioner is het ook verstandig om een voedende leave-in spray te gebruiken. Deze sprays zijn er ook speciaal voor de zomer waarbij rekening wordt gehouden met de invloeden die de felle zon, water en de wind hebben op je haren en dus je haren daar extra voor beschermen. Waarom zou je alleen je huid insmeren tegen de invloeden van de zon en niet je haren extra bescherming geven?! Dus na elke duik waarbij je daarna natuurlijk even je haar en huid af spoelt onder een douche, is het raadzaam om opnieuw de leave-in spray in je haren te spuiten, vergeet deze dus niet in je strandtas te stoppen.
Ook als je niet een dagje naar het strand gaat, maar gewoon een terrasje pakt, in je tuin of op het balkon gaat zitten moet je je haren beschermen. De zon alleen heeft ook al invloed op je haren, door de warmte onttrekt het vocht uit je haren en je haren kunnen flink oplichten. Vooral mensen met gekleurd haar zullen merken dat de kleur in de zomer sneller vervaagd of oplicht. Vooral de pasteltinten en kleuren waar een toner voor is gebruikt om een mooi resultaat te geven zullen heel snel vervagen in de zon als je geen beschermende spary/leave-in gebruikt. Voor de mensen met gekleurd haar raden wij ook aan om een shampoo met pigmenten in jouw haarkleur te gebruiken, vooral in de zomer. Uiteraard met daarna nog een goede verzorgende conditioner en/of masker voor extra verzorging en om de haarschubben weer goed te sluiten zodat je haren ook beter beschermd blijven.

Je haren in de wind

Dat wind invloed heeft op je haar is logisch. Alleen met keiharde lak kan je langere lokken redelijk op de plek houden terwijl je met de wind of tegen de wind in loopt. Een capuchon of mutsje kan helpen om je haren te beschermen tegen de wind. Een voordeel van de wind door je haren is wel dat je een coupe met veel volume ervan krijgt, neem dan een bus(je) haarlak mee naar je plaats van bestemming en spray deze op de aanzet van je haren om de volume te behouden. Ben je minder blij met de wind, zorg dan dat er ook een borstel in je tas zit om je wilde lokken weer in het gareel te brengen. Voor mensen met krullen is het niet verstandig om zomaar een borstel door je haren te halen, hiervan gaat het sneller pluizen. Probeer dus met je handen je krullen weer op zijn plek te krijgen, eventueel kan een beetje water of olie helpen.
Een andere oplossing is natuurlijk om je haren vast te maken, bijvoorbeeld in een hippe vlecht, een losse knot, losjes opgestoken of een paardenstaart.

Met je haren door de regen

Dat regen waardeloos is voor je gestylde lokken weet iedereen. Heb je krullend haar, dan gaat het vaak kroezen. Heb je steil haar en heb je veel moeite gedaan om een slag of meer volume erin te krijgen, dan weet je dat met één druppel water je haren weer futloos en slap langs je gezicht gaan hangen. Niet alleen regen geeft dit effect, ook bij hoge vochtigheid in de lucht heb je een grote kans dat je beter je haar in een staart kan doen, dan dat je uren voor de spiegel gaat staan met je föhn, krultang of stijltang. Ook bij regen geld dat een capuchon of (plastic) muts redelijk helpt, maar voorkomen dat je lokken toch gaan kroezen of juist steil gaan hangen kan bijna niet.
Voor de echte kroeskrullen kan je uiteraard olie of een anti-friss oil gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het haar iets zwaarder wordt en dus minder kroest, dat je haar gevoed wordt waardoor het haar minder droog is en meer glanst. Zorg dat je deze olie gebruikt zoals je altijd doet bij het stylen van je haren en dat je een extra flesje in je handtas stopt (met de dop er goed op!) om op de plaats van je bestemming nog een beetje de ergste pluisjes in toom kan houden.
Voor de steile haren kan je het beste een busje haarlak en/of mousse mee nemen als je in de regen op pad moet. Door op de plaats van bestemming een beetje haarlak op de aanzet van je haren te sprayen creëer je meer volume. Als je haren echt nat zijn wil het soms helpen om een beetje mousse in je haren te kneden. Hierdoor blijft je haar soms (helaas niet bij mensen met heel erg steil haar) niet zo slap langs je gezicht hangen. Gebruik niet teveel mousse in de punten van je haren, hiervan kan het haar te zwaar worden en juist slap gaan hangen.

Statische haren in de (vries)kou

Het lekkerste weer in de winter is als het zonnetje schijnt en de lucht lekker gezond en koud aan voelt. Massaal gaat iedereen naar buiten om wandelingen of fietstochten te maken. Natuurlijk pak je je dan wel dik in, maar als je bij thuiskomst je muts af doet, staan soms je haren recht overeind. Dit komt omdat er minder vocht in de lucht zit en hierdoor de elektrische lading minder goed geleidt wordt waardoor materialen, zoals je wollen trui of muts en je haren, statisch worden. Eén van de manieren om van je statische haar af te komen, is door de verwarming lager te zetten, want de warmte van de verwarming onttrekt ook vocht uit de lucht, je haar en je huis. Maar in de vrieskou doe je niet zo snel je verwarming uit, dus is het beter om ervoor te zorgen dat je haren goed verzorgd zijn. Dit kan het beste door shampoo en een conditioner voor droog haar te gebruiken. De shampoo zorgt ervoor dat het haar schoon gemaakt wordt en de haarschubben open gaan staan, uiteraard werkt de shampoo ook verzorgend. Een conditioner is in de winter heel belangrijk om te gebruiken na de shampoo omdat deze eerst de verzorging dieper in het haar brengt en daarna de haarschubben sluiten. Hierdoor heb je veel minder kans dat de weersinvloeden effect hebben op je haren. Voor extra verzorging kan je ook af en toe een haarmasker voor droog haar gebruiken. Voedende olie zorgt er ook voor dat je haren minder snel statisch worden en dat ze niet zo statisch zijn als je de deur uit gaat. Gebruik hier niet teveel van, want dat maakt je haren weer vettig. Een andere methode om van je statische lokken af te komen is een beetje haarlak op je borstel sprayen voor je deze door je haren laat glijden. Zorg ook dat je niet een metalen of plastic borstel hebt, deze zorgen er juist voor dat je haren sneller statisch worden.
Als het buiten vriest moet je uiteraard zorgen dat je haren droog zijn op het moment dat je de deur uit stapt. Dit is vooral belangrijk omdat je natte haren kunnen bevriezen en dus afbreken. Sowieso zijn natte haren een stuk breekbaarder. Hou er dus rekening mee als jij een lekkere dikke sjaal om doet, of je kraag hoog zet en een muts op je hoofd doet en daarmee gaat fietsen of rondlopen, dat je haren langs je sjaal, muts en/of kraag schuren en dus af kunnen breken. In combinatie met slechte voeding voor je haren waardoor ze dus droog en ook breekbaar zijn, kan het zomaar gebeuren dat je haren nog sneller afbreken. Belangrijk is dus dat je haren goed gevoed zijn en dat je ze droog maakt voor je de deur uit gaat.
Met het heldere koude weer en een zacht windje vanuit het oosten, is er soms ook kans op lichte smog in Nederland, hierdoor kan het zijn dat je haren sneller vet aanvoelen.

Smog

Vooral in buitenlandse drukke steden hoor je vaak over dikke mist van vuile lucht in het nieuws, dit wordt smog genoemd. In Nederland komt het heel weinig voor en gelukkig niet in de ernstige vorm zoals bijvoorbeeld in China soms het geval is. Maar als het in Nederland warm is en er geen wind staat, kan het wel eens in de steden voorkomen dat er lichte smog hangt. Dit zijn voornamelijk de uitlaatgassen die in de lucht blijven hangen en niet weg geblazen worden door de wind. In de grotere westerse steden zoals Londen en Parijs komt vaker voor dat er smog in de lucht hangt, dit komt voornamelijk omdat hier veel meer mensen wonen en er dus veel meer uitlaatgassen en industrie is.
In de winter komt smog vaker voor in Nederland, vooral als er een zwakke of matige wind uit het Oosten ons land binnen komt. Deze wind neemt de vervuilende deeltjes vanuit Oost-Europa mee ons land in. In Oost-Europa wordt nog veel gestookt op gas en kolen waardoor de uitlaatgassen van deze industrie heel groot is en dus makkelijk met de wind mee reist. De kans op smog in Nederland is dus vooral als de wind uit het oosten komt in combinatie met een heldere hemel en vrieskou of met de jaarwisseling waarbij veel vuurwerk wordt afgestoken en er te weinig wind staat om de vervuilende deeltjes weg te waaien. Let wel op dat smog niet altijd met het blote oog te zien is, vooral in de zomer. Vaak wordt er in het nieuws wel gewaarschuwd als er een hoge hoeveelheid smog aanwezig is.
Als je op vakantie bent, of er is in Nederland een beetje smog, dan kan het zijn dat je haren gaan stinken en sneller vet worden. Het is belangrijk om dan je haren niet te vaak te wassen, omdat je vetklieren op je hoofd door de wasmassage meer vet aanmaken, waardoor er een kans is dat je juist vet haar blijft houden zonder dat er smog in de lucht hangt. Je hoofdhuid beschermt je haren door het vetlaagje aan te maken, daarom is het beter om deze beschermlaag niet regelmatig weg te wassen. Twee keer per week je haren wassen is over het algemeen genoeg. Als er veel smog in de lucht hangt kan je ook beter je haren niet teveel met verschillende producten stylen, hierdoor kunnen de vervuilende stoffen juist beter blijven plakken in je haren, waardoor het nog viezer en vetter kan worden. Ook bij smog is het belangrijk dat je na een wasbeurt je conditioner gebruikt. Doordat de conditioner de haarschubben sluit en er in sommige gevallen een beschermlaagje omheen doet, is er minder kans dat de vervuilende deeltjes uit de lucht je haren van binnen kunnen vervuilen. Het nadeel kan wel zijn dat je haren slapper worden door het vet en het gebruik van de conditioner, maar dat is altijd beter dan vieze en vervuilde haren omdat je haarschubben niet goed gesloten waren..

5/5 - (1 stemmen)