Seizoensgebonden haaruitval

De herfst komt weer om de hoek kijken. De de zon schijnt iets korter, het weer veranderd van lekker warm naar guur en koud en de bladeren vallen van de bomen. Maar dit is ook de periode van het jaar waarbij kappers veel vragen krijgen over de plukken haar die ineens uitvallen.

Seizoensgebonden haaruitval

Je hebt het vast wel eens opgemerkt dat je in de herfst en vaak ook de lente periode vaker uitgevallen haren van je shirt af moet halen, je borstel sneller vol raakt met losse haren en waarschijnlijk ook dat je douche putje wat vaker leeg gehaald moet worden vanwege de vele haren die erin blijven hangen. Wees gerust, je bent zeker niet de enige die er last van heeft en je zal ook zeker niet ineens met kale plekken op je hoofd wakker worden. De kapper zal waarschijnlijk melden dat het heel normaal is, want als de bladeren van de bomen vallen, ook je haar uit valt, of dat niet alleen honden en katten in de rui zijn, maar ook andere dieren zoals de mens… Maar hoe komt het dat juist in deze seizoenen je haar meer uitvalt en wat kan je eraan doen?

Waarom valt je haar uit?

Bij zieke mensen die veel medicatie krijgen of bijvoorbeeld aan de chemo moeten, valt het haar uit omdat de chemische stoffen die daarin zitten je haarzakjes aan tasten. In deze gevallen kan je kale plekken krijgen of geheel kaal worden. Bij gezonde mensen die niet aan de medicatie zitten, of hele lichte medicatie krijgen, is het normaal dat je rond de 80 tot 100 haren per dag verliest. Dit lijkt best een flink aantal, maar als je bedenkt dat je tussen de 100.000 en 150.000 haren op je hoofd hebt, valt het best mee. En meestal heb je het niet eens door, dat je zoveel haren per dag verliest. Je merkt het pas aan je haarborstel of het douche putje, maar de haren kunnen overal rondzwerven als ze zijn uitgevallen. Van gewone haaruitval kan je geen kale plekken krijgen. De groei van je haren gebeurd in 3 fasen:

  • De anagene fase, dit is de groeifase waarin je haar dus langer wordt. Deze fase duurt meestal tussen de 2 en de 8 jaar.
  • Na de groeifase, stopt het haartje met groeien en wordt het langzaam los gelaten van de haarpapil (in het haarzakje), deze fase heet de katagene fase en duurt ongeveer twee weken.
  • Als het haartje los is van de haarpapil kan het nog een maand of 3 in het haarzakje blijven zitten en wordt er alvast een nieuwe haar geproduceerd. Als je je haren stevig borstelt, of vaak met je handen er doorheen gaat, langs een stoel schuurt en zelfs bij het aan en uitdoen van je kleding, verlies je deze haren al wat eerder dan de 3 maanden.

Gelukkig kan je haarzakje ongeveer 20 keer een nieuwe haar produceren, dus als je goede genen hebt, en dus een lange groeifase van je haar hebt, dan kan je op je 100e verjaardag nog een volle bos met haren hebben. Mannen hebben over het algemeen een kortere groeifase van het haar, daarom kunnen zij rond hun 35e verjaardag (en helaas ook al eerder) al flink kaal zijn.

Waarom heb je meer haaruitval in de herfst?

Misschien heb je het wel eens gemerkt; In de zomerse maanden groeit je haar sneller, net als je nagels. Dit komt vooral door het zonlicht wat vooral door de vitamine D goed voor je is. Dit betekend dus dat ongeveer 90% van je haren in de zomer in de groeifase zitten en deze fase op dat moment iets verkort wordt. Als de dagen korter worden, vang je ook minder vitamine D op door de zonnestralen (als die er al zijn aan het eind van de zomer), waardoor de groeifase minder wordt en over gaat in de fase waarbij je haren al los gaan zitten. In juli en augustus groeit je haar het snelst, de haren die dan overgaan in de katagene fase, waarbij het los komt van de haarpapil, vallen dus vaak in oktober en november echt uit. Gelukkig blijven er nog heel veel haren lekker doorgroeien waardoor je niet ineens al je haren verliest. En bij elke haar die uitvalt is er alweer een nieuwe in de maak.

Waarom heb je meer haaruitval in de lente?

Hierboven staat beschreven dat haaruitval komt na een periode met veel zonlicht, waarom kan het dan zo zijn dat je ook in het voorjaar last hebt van veel haaruitval? Dat klinkt niet logisch als je bedenkt dat in de winter er bijna geen zon is en de zon die schijnt is niet krachtig genoeg om voldoende vitamine D door te geven. Toch klopt het dat je in de lente meer haaruitval kan krijgen. De reden daarvoor is dat de zon meer gaat schijnen en krachtiger wordt. Hierdoor veranderd ook je hormoonhuishouding en worden de nieuwe haren sneller geproduceerd. Nieuwe haren moeten ruimte krijgen waardoor de oudere haren sneller los gelaten worden van de haarpapil en dus ook sneller uitvallen.

Hoe lang kan haaruitval aanhouden?

Gemiddeld kan je 4 tot 6 weken last houden van wat extremere haaruitval in het najaar en het voorjaar. Met ‘wat extremere haaruitval’ bedoelen wij dat er iets meer dan 80-100 haren uitvallen. Verlies je echt heel veel haren waardoor je kale plekken krijgt of houdt de haaruitval langer aan dan 8 weken? Ga dan even langs de dokter. Hou er ook rekening mee dat depressie en stress heel veel invloed heeft op haaruitval. Doordat de zon minder lang schijnt en minder krachtig kunnen mensen meer last krijgen van een sombere stemming en meer last van stress. Dit zijn, naast medicijnen en een slechte leefstijl, de grootste boosdoeners voor haaruitval. Als je hiervan last hebt kan je dus langer en meer last krijgen van de seizoensgebonden haaruitval en is het misschien ook noodzakelijk om langs de dokter te gaan of de stressvolle situatie proberen te overmeesteren.

Wat kan je doen tegen haaruitval?

Over het algemeen zijn er veel factoren die te maken hebben met haaruitval. Als jij bijvoorbeeld veel drinkt, rookt en ongezond eet, kan je haar al sneller uitvallen en minder snel terug groeien. Bij stress, depressie en medicijngebruik kan de groeicyclus van je haar ook dusdanig verstoord worden dat je haren sneller en vaker uitvallen.  In al deze gevallen kan je er soms wel wat aan doen door je leefwijze aan te passen (gezonder eten, minder alcohol, stoppen met roken, stress vermijden etc.), maar dat is zeker niet gemakkelijk en vergt veel doorzettingsvermogen.
Bij de seizoensgebonden haaruitval hoef je je geen zorgen te maken, dit lost zich vanzelf op.
Heb je echt last van dat je haar dunner wordt en heb je het idee dat je veel meer haren verliest dan normaal is, maar nog net te weinig om langs de dokter te gaan? Dan kan je met behulp van extra vitamines, shampoo’s en andere hulpmiddelen ervoor zorgen dat je haren langer in de groeifase blijven en er sneller nieuwe haren worden aangemaakt als ze toch uitvallen. Vaak zijn de voedingssupplementen hiervoor gemaakt met Biotine erin. Bijvoorbeeld de SweetBunnyHare Vitamines bevatten veel van deze stof en andere vitamines en mineralen waardoor je haren sneller groeien en dikker worden. Als je daarnaast ook een shampoo van bijvoorbeeld Mediceuticals gebruikt, wat je net als de SweetBunnyHare bij Haarshop kan aanschaffen, dan verzorg je van binnen en buitenaf je hoofdhuid en haren waardoor ze minder uitvallen en je een dikkere bos met haar behoudt. Let wel op dat deze producten vooral effect hebben als je te weinig van de voedingstoffen binnen krijgt en te weinig doet aan verzorging van je haren van buitenaf. Als jij een goed eetpatroon hebt en alle vitamines al genoeg binnen krijgt op een dag en al goede verzorgende shampoo gebruikt, kan het zo zijn dat je weinig verschil merkt met het gebruik van deze producten.


Waarom heb je minder haaruitval in de winter en de zomer?

Dit is vooral omdat je de meeste haaruitval al hebt gehad in de lente of de herfst. Maar ook omdat je hoofdhuid beschermd moet worden tegen invloeden van buitenaf, dus de hete zon op je hoofd of de kou. Dit zit nog in je genen van je voorouders uit de steentijd (of nog verder terug). Toen waren er nog geen hoeden, zonnebrandcrème of mutsen, dus moest het lichaam zelf zorgen dat het hoofd beschermd werd. Met een bos met haar op je hoofd verlies je veel minder warmte in de winter en raakt je hoofd ook minder oververhit of verbrand je hoofdhuid niet in de zomerse zon. Daarom heb je op meer plekken op je lichaam haren zitten en hadden je voorouders ver terug in de tijd nog veel meer haar op veel meer plekken van het lichaam dan de huidige mensen.

5/5 - (26 stemmen)