Waarom wordt je haar grijs?

Grijs, wit, seniorenblond, peper en zout, granny gray etc. Er zijn vele benamingen voor grijs haar, net zoals er ook een aantal uitdrukkingen zijn, zoals; Hoe grijzer, hoe wijzer.
Een enkeling wordt geboren met een plukje grijs haar, maar de meeste mensen worden op latere leeftijd grijs. Waarom is dat eigenlijk? En hoe komt het dat wij grijs worden?

Melanine

In de haarwortel wordt melanine geproduceerd, deze stof zorgt ervoor dat je haren een bepaalde kleur hebben. Welke kleur je van nature hebt wordt genetisch bepaald, maar je haarkleur kan alsnog in je hele leven veranderen. Deze verandering kan onder andere komen door:

  • Hormonen, voornamelijk in de pubertijd, de overgang, bij een zwangerschap etc.
  • Door een slechte leefstijl, zoals slecht eten (ondervoeding), roken, drugs gebruikt etc.
  • Door invloeden van de natuur, voornamelijk de zon in combinatie met een beetje wind en water kan je haarkleur flink oplichten en in de winter, als de zon minder kracht heeft, kan je haar weer donkerder zijn.
  • Door medische oorzaken, voornamelijk mensen met hormoonbehandelingen en chemotherapie zullen een andere haarkleur en een andere haarstructuur kunnen krijgen.

Doordat je haarkleur genetisch bepaald is, is de kans ook heel groot dat je ongeveer op dezelfde leeftijd als je ouders grijs begint te worden. Bij sommige mensen is dit al op hele jonge leeftijd, maar voor de meeste begint het proces tussen de 30e en 40e levensjaar. Mensen die roken en slecht eten (ondervoeding), hebben eerder kans om op jongere leeftijd dan hun ouders grijs te worden.
Mensen die geboren worden met een plukje grijs haar hebben in de haarzakjes van die pluk geen melanocyt-stamcellen, deze stamcellen zorgen voor de aanmaak van melanine.

Hoe komt het dat het haar grijs wordt?

Bij grijs haar wordt er minder melanine aangemaakt in de haarwortel, waardoor er dus minder pigment in het haar zit en het dus grijs wordt. Bij mensen met echt wit haar wordt er helemaal geen melanine meer aangemaakt en zit er dus helemaal geen kleurpigment meer in het haar.
Meestal zijn de eerste grijze haren die je vind niet zo lang. Dit komt omdat eerst je haar uitvalt waar nog je pigment in zit en daarna maakt je haarzakje een nieuwe haar aan zonder pigment. Deze haar moet natuurlijk eerst een paar centimeter groeien voordat het opvalt. Het haar wat nog pigment heeft, kan niet zomaar grijs worden, tenzij je het met haarverf grijs verft.
Sommige mensen beweren ook dat ze in één nacht grijs zijn geworden. Aangezien je haren met het pigment eerst uit moet vallen voor er een grijze haar voor in de plaats kan komen, is deze bewering niet helemaal waar. Wat wel zo kan zijn is dat je al grijze haren hebt tussen je gekleurde haren en dat door heel veel stress je gekleurde haren uit vallen waardoor de grijze haren meer op vallen. Dit kan namelijk wel in één nacht gebeuren.

Wat kan ik doen tegen grijs haar?

Op de markt zijn veel pilletjes en drankjes te vinden die beweren dat ze het grijs worden tegen gaan. Helaas kan je het proces van het grijs worden niet zomaar stoppen of verhelpen.
Als je bijvoorbeeld grijs wordt vanwege slechte voeding, dan kunnen extra voedingssupplementen ervoor zorgen dat het proces van het grijs worden minder snel verder gaat, maar je grijze haren zullen nooit meer de natuurlijke haarkleur, die je eerst had, krijgen.
Zoals hierboven vermeld stopt je haarzakje met het aanmaken van melanine, de kleurstof. Dit komt omdat de melanocyt-stamcellen afsterven, deze stamcellen zorgen voor de aanmaak van de melanine en nadat ze zijn afgestorven kan je deze niet meer herstellen.

De enige manieren om je grijze haren te verbergen is door de hele dag je haren af te dekken met petjes, hoeden of doeken, maar de beste manier om niet grijs te lijken is door je haren te verven.

100% grijsdekking

Niet alle haarkleuren zijn grijsdekkend, dit houdt in dat als je grijs bent, niet alle haarkleuringen goed pakken en je na het verven alsnog grijze haren terug vind.
Bij de kapper worden er vaak meerdere kleuren gemengd om al het grijze haar goed te kunnen kleuren en er toch een mooie gloed overheen komt. Bij de meeste haarkleuringen moet ook een bepaald percentage waterstofperoxide gebruikt worden voor de optimale grijsdekking.
Een pakje uit de winkel kan natuurlijk beloven dat ze 100% grijsdekking geven, alleen in de praktijk werkt dat niet altijd zo. Een kapper weet wel precies welke kleuren grijsdekkend zijn en welke niet, ook weten ze heel goed en nauwkeurig de mengverhoudingen met de verf en het waterstofperoxide toe te passen, waardoor ze de garantie kunnen geven dat hun verf echt grijsdekkend is.

Een semi-permanente haarkleuring zal de grijze haren niet dekken. Deze kleuring is ook wel bekend als een kleurspoeling en deze zal snel vervagen omdat de pigmenten niet diep in je haren door dringen.

Bij een permanente haarkleuring heb je de meeste kans op een volledige grijsdekking, deze kleuring dringt dieper door in het haar en zal niet of nauwelijks vervagen. Een permanente kleuring moet uit je haren groeien, hierdoor ontstaat er een  uitgroei. Met een uitgroei wordt bedoeld dat bij je hoofdhuid je haren gaan groeien en in deze haren zit niet de haarverf waardoor de natuurlijke kleur tevoorschijn komt. Een haar groeit gemiddeld een centimeter in de maand, dus binnen 3 á 4 weken kan er al een uitgroei zichtbaar zijn. Dit betekent absoluut niet dat de haarverf niet goed gepakt heeft, maar wel dat uw haar goed groeit.

5/5 - (82 stemmen)