Werk je al een tijdje in een kapsalon en zoek je meer uitdaging? Is de kapsalon waar je werkte gesloten en zit je zonder baan? Is je contract niet verlengd of ben je ontslagen omdat je werkgever geen werk meer heeft of je loon niet meer kan uitbetalen? Of heb je veel ambitie en is het altijd je droom geweest om ‘eigen baas’ te zijn?
Dan kan het een oplossing zijn om als ZZP-er je kappersvak uit te oefenen.
Wat is een ZZP-er?
ZZP is een term die staat voor ‘zelfstandige zonder personeel’. Dit houdt in dat je een ondernemer bent zonder personeel en geheel zelfstandig je werk uitvoert. Dit is geen rechtsvorm maar een term, de rechtsvorm die bij deze term het beste past is een ‘eenmanszaak’.
Je bent onder andere, voor de belastingdienst, een ondernemer als je:
- Deel uitmaakt van het economisch verkeer. Dit betekent dat je voor je diensten of producten geld vraagt en hier winst op maakt. Dit geldt dus niet voor vrijwilligerswerk of af en toe een gunst doen voor je familie of vrienden.
- Je een bedrag als reserve hebt gespaard om je bedrijf op te starten en het bedrijf enige tijd draaiende kan houden tot je winst gaat maken. Dit bedrag heb je bijvoorbeeld nodig om je bedrijf op te kunnen starten, je producten en werkmateriaal aan te schaffen en je auto of huur kan betalen als je nog geen of weinig klanten hebt.
- Je hebt meerdere opdrachtgevers. Een opdrachtgever is in het kappersvak elke betalende klant.
- Je besteed minimaal 1225 uur per jaar aan je onderneming. Bij deze uren moet je niet alleen de tijd berekenen die jij bezig bent met het kappersvak, maar ook de tijd die je kwijt bent met bijvoorbeeld het bijhouden van je administratie, het volgen van  cursussen en de gesprekken die je voert met bijvoorbeeld je boekhouder.
Wat kan je allemaal als ZZP kapper/kapster?
Als ZZP-er heb je zelf in de hand wat voor werk je doet, welke uren je werkt en welk tarief je hanteert. Je kan op verschillende manieren als ZZP kapper/kapster aan het werk:
- Je kan als ambulante kapper/kapster bij de klanten thuis langs gaan om de (haar)behandelingen te doen.
- Je kan een stoel huren in een bestaande kapsalon.
- Je kan zelf een kapsalon openen waar je zonder personeel aan het werk gaat.
- Je kan jezelf in laten huren door kapsalons die tijdelijk extra hulp in de kapsalon nodig hebben.
Let wel op, als je door iemand in gehuurd wordt als ZZP kapster of zelf iemand in wilt huren, dan moet je een modelovereenkomst op laten stellen. Dit voorkomt dat de belastingdienst denkt dat jij in loondienst bent of iemand in loondienst hebt en het voorkomt dat je dus een flinke boete moet betalen omdat je zogenaamd geen loonbelasting hebt betaald.
Zorg ervoor dat je eerst een goed plan maakt voordat je je als ZZP kapper/kapster gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Er komt veel meer bij een eigen onderneming kijken dan de meeste mensen denken.
Bekijk op de site van de Kamer van Koophandel een aantal webinars en lees alle informatie over een onderneming opstarten.
Op de site van de Belastingdienst vind je extra informatie over belastingen die je moet betalen als ondernemer.
Houd ook onze blogs in de gaten voor meer informatie over het starten van een onderneming als ZZP kapper/kapster.