belasting, BTW etc.

Elke onderneming moet belastingaangifte doen, dit is elk kwartaal (dus elke 3 maanden) de BTW aangifte en aan het eind van het jaar je inkomstenbelasting. In het kappersvak wordt gewerkt met 2 verschillende percentages voor de BTW, namelijk 6% (voor je diensten/behandelingen) en 12% (voor de producten), dit maakt het er helaas niet makkelijker op. Hieronder is een kleine uitleg over de verschillende BTW percentages.

Welk percentage BTW moet ik berekenen?

6% BTW
Voor haarbehandelingen bij een kapper geld nu nog het BTW tarief van 6%. Dit houdt in dat je voor elke behandeling die je doet 6% BTW moet afdragen aan de belastingdienst.

Als je een product niet direct verkoopt maar gebruikt in je haarbehandelingen, zoals bij het verven, permanenten etc., dan geldt hierbij ook het BTW tarief van 6% omdat het een behandeling/dienst is. Dit tarief moet je weer afdragen aan de belastingdienst.

12% BTW
Voor de inkoop van producten betaal je 21% BTW aan de groothandel/verkoper. Dit bedrag ‘krijg’ je uiteindelijk weer terug van de belastingdienst. ‘Krijg’ heb ik tussen aanhalingstekens gezet omdat het bedrag eerst wordt verrekend met het bedrag wat je moet betalen aan de belastingdienst voordat je daadwerkelijk iets terug krijgt.

Bij de verkoop van producten aan je klant betaald je klant 21% BTW over het product. Dit bedrag moet jij weer aan de belastingdienst betalen.

Het berekenen van de BTW kan moeilijk zijn, als je hierover vragen hebt, dan kan je het beste een boekhouder/accountant of de belastingdienst om hulp vragen.

Inkomstenbelasting

Voor de berekening van je inkomstenbelasting kan je het beste een boekhouder of accountant in de hand nemen.

De inkomstenbelasting betaal je één keer per jaar. Deze belasting betaal je over je belastbare inkomen die je hebt geboekt in een kalender jaar. Dit wordt ook aan het begin van een nieuw kalenderjaar berekend en ingediend bij de belastingdienst.
Je belastbare inkomen is je winst min bepaalde aftrekposten. Welke aftrekposten voor jou van toepassing zijn kan je het beste navragen bij de belastingdienst of bij een boekhouder/accountant.
Je winst bereken je door te kijken wat je omzet (inkomsten) zijn geweest en daar moet je alle kosten (uitgaven) vanaf trekken.

Hou er ook rekening mee dat je ook inkomensafhankelijke bijdrage Zvw moet betalen elk jaar. Dit is een percentage van je belastbare inkomen

Vraag altijd hulp in van een boekhouder/accountant en/of de belastingdienst. Deze mensen hebben het meeste verstand van alle cijfers, regels, inkomsten en uitgaven.
Deze pagina’s zijn alleen voorbeelden en geven een impressie hoe je als zzp-er kan starten, wij zijn niet aansprakelijk voor fouten en de gevolgen.

1/5 - (1 stemmen)