Kosten

Elke onderneming heeft kosten. Maar bij elke onderneming zijn de kosten anders, dit kan bijvoorbeeld komen omdat je met een ander merk werkt, andere verzekeringen hebt of meer werk uit handen moet geven omdat je daar zelf de kennis of tijd niet voor hebt.
Hieronder vind je een overzicht van de kosten die een kapper heeft en die een ambulante kapper heeft.

De algemene kosten die elke kapper heeft zijn:

  • Materiaal kosten, dit zijn je scharen, kammen, de verf en permanentvloeistof die je gebruikt etc.
  • Tijd, er bestaat niet voor niets een uitspraak hierover: ‘tijd kost geld’. Elke behandeling die je doet kost tijd en een permanent kost meer tijd dan een kindje knippen. Hier moet je ook rekening mee houden bij de berekening van je prijzen.
  • Verzekeringen, Je bent (nog) niet verplicht om bepaalde verzekeringen af te sluiten voor je eenmanszaak. Uiteraard kan het wel heel handig zijn om bepaalde verzekeringen af te sluiten, zoals je arbeidsongeschiktheidsverzekering voor als je langdurig ziek wordt of een aansprakelijkheidsverzekering voor als je schade aanbrengt bij (de spullen van) je klanten.
  • Kosten van derden, hiermee wordt bedoeld de kosten van mensen die jou helpen bij je onderneming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boekhouder of accountant, een websitebouwer, een verzekerings adviseur etc.
  • Belastingen, elk kwartaal (1x in de 3 maanden) moet je de BTW aangifte doen en aan het eind van het jaar moet je de inkomstenbelasting en de bijdrage zorgverzekering aangeven bij de belastingdienst. Het is verstandig om dit na te laten kijken of te laten doen door een boekhouder of een accountant die er verstand van heeft.

Als ambulante kapper of kapster heb je naast de algemene kosten ook nog andere kosten:

  • Verzekering van je auto en de spullen die je daarin hebt liggen
  • Auto, niet alleen de aanschaf van een auto kost geld, maar een APK en het onderhoud kost ook geld.
  • Reistijd, het is natuurlijk het beste als je de klanten die bij elkaar om de hoek wonen achter elkaar in te plannen zodat je de minste kilometers maakt en zo min mogelijk reistijd hebt. Alleen lukt dit helaas niet altijd, hou hier ook rekening mee.

Om uiteindelijk je prijs per behandeling te berekenen moet je het kosten plaatje zo compleet mogelijk maken. Het is verstandig om regelmatig (minimaal 1x per jaar) je kosten plaatje na te kijken en nieuwe berekeningen te maken om te zien of je nog steeds de juiste prijs door berekend aan je klanten.

Op deze pagina’s vind je een overzicht hoe je de kosten door kan berekenen in je prijs van de behandeling:

Als je het kosten plaatje compleet hebt, kan je verder met de volgende stap voor het berekenen van je prijzen:
Het berekenen van de tijd die je per behandeling kwijt bent.

Boekhouder/accountant

Weet je niet zeker of je de juiste berekeningen hebt gemaakt en overal rekening mee hebt gehouden? Vraag dan advies bij een boekhouder of een accountant. Deze mensen hebben veel meer verstand van regels, cijfers, inkomsten en uitgaven.
Sowieso is het een aanrader om je berekeningen met een boekhouder of accountant te bespreken.
Deze pagina’s zijn alleen voorbeelden en geven een impressie hoe je als zzp-er kan starten, wij zijn niet aansprakelijk voor fouten en de gevolgen.

Rate this page